Валентина мери кръвното на пациентката, записва данните и бърза към съседната

...
 Валентина мери кръвното на пациентката, записва данните и бърза към съседната
Коментари Харесай

Един огромен проблем, който Германия спешно трябва да реши

 Валентина мери кръвното на пациентката, записва данните и бърза към прилежащата стая. Почти не ѝ остава време да беседва с пациентите. " До лекарската аудиенция в осем би трябвало да съм предходна по всички стаи, да съм обслужила всичките 23-ма пациенти ", споделя тя. Помага ѝ Олег Буш. Той е на 48 години и дава отговор за пациентите, настанени в хирургичното отделение на болницата в Зигбург. Работи тук като болногледач от над 20 години. Работата в действителност му харесва. Само да не беше непрекъснатият стрес - само че по този начин е освен тук, само че и в доста други немски лечебни заведения.
Малко личен състав, доста пациенти

Критичното състояние в региона на грижите за заболели и възрастни хора обременява доста лечебни заведения в Германия. Медицинските сестри и болногледачите са претрупани и се оплакват, че не могат да обслужват задоволително добре пациентите. Малко над един милион германци работят понастоящем в тази област, до 2060 година обаче ще са нужни общо 3 милиона фрагменти. Причината: броят на старите и немощни хора, които се нуждаят от специфични грижи, нараства: в края на 2015 година той е бил 2,9 милиона, до 2030 година ще нарасне на 4,1 милиона.

" Германия няма да може да се оправи ", счита Олег Буш. Той тъкмо раздава закуската на пациентите. " Сутрeшна промяна би трябвало да дават в действителност трима професионални болногледачи, а през днешния ден сме единствено двама. Кадрите просто не доближават ", споделя той.  " За нас най-важното е пациентът да е добре обслужен. Но с цел да си свършим добре работата, сме принудени да подценяваме някои от нашите персонални потребности ", признава Олег Буш. На него постоянно не му остава време да изпие едно кафе или даже да отиде до тоалетната.

Неотдавна немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан, министърката по въпросите на фамилията Франциска Гифай и министърът на труда Хубертус Хайл показаха проект за уверено възстановяване на грижите за възрастни и немощни хора, който през днешния ден (1 август) се разисква в Бундестага. Според този проект, всяко разкрито ново работно място за болногледач в дадена болница би трябвало да се финансира напълно от здравните каси. Шпан залага изключително на привличането на болногледачи от чужбина. 

" Това е единствено дребна стъпка към намаляване на сегашната сериозна обстановка ", споделя Кристина Кьорнер от просветителния отдел на благотворителната организация " Йоханитер " със седалище в Бон. Тя е здравна сестра по специалност и е добре осведомена с ситуацията. " Ситуацията се утежнява, тъй като липсват от ден на ден болногледачи. Обслужването на остарели и немощни хора изисква от болногледачите от ден на ден време и старания, това удостоверява и моят дългогидшен опит ", изяснява Кьорнер.

Работата е тежка и зле платена 

Въпреки сериозната обстановка, Олег Буш с готовност прави работата си всеки ден. " Обичам да се грижа за хората, по тази причина и съм тук. Покрай работата просто забравяш за проблемите ". Той предлага с тази специалност да се захващат единствено тези, които в действителност могат и обичат да работят с хора, а не тези, които търсят положително възнаграждение. " Не е вярно да станеш болногледач, тъй като искаш да печелиш добре. Тази специалност би трябвало да се поема единствено от хора, които я обичат и правят с удоволствие. Само тогава тя би имала бъдеще ", споделя Олег Буш, който в това време е подготвил за лекарската аудиенция няколко пациенти.

Кристина Кьорнер е на същото мнение. Тя изяснява, че през последните години са зародили много благоприятни условия за по-нататъшна подготовка на медицинските сестри и болногледачите. Който желае, може да изкара съответните специализации, споделя тя пред Дъждовни води. Важното, съгласно нея, е да се съзадат подобаващи рамкови условия, с цел да стане специалността на болногледача още веднъж по-привлекателна. " Това е от огромно значение, тъй като недоволството измежду фрагментите в сектора пораства. Те са претрупани от работа, а заплащането не е задоволително ", заключава тя.

Олег Буш е приключил отговорностите си за през днешния ден. " Рамковите условия би трябвало да се подобрят. Когато има задоволително болногледачи, работата върви по-добре ", споделя той. " Тук става дума въпреки всичко за живота на хората. Трябва да им подсигуряваме сигурна и надеждна грижа. "  
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР